9 september 2016

Eindelijk … De Lairesse!

‘Eindelijk! De Lairesse te zien van 10 september 2016 t/m 22 januari 2017 in Rijksmuseum Twenthe te Enschede

In de laatste decennia van de 17de eeuw is Gerard de Lairesse (1641-1711) de belangrijkste schilder in de Nederlanden. Na een vlucht uit Luik wordt De Lairesse in Amsterdam de grootste schilder van zijn tijd. Gerard de Lairesse verkondigt de klassieke schoonheid en bepaalt daarmee het kunstideaal tot in de 19e eeuw.

“Gerard de Lairesse was de belangrijkste schilder van onze Gouden Eeuw, niet ná Rembrandt maar náást Rembrandt.” Zo zegt Gregor J.M. Weber, Hoofd Beeldende Kunst van Rijksmuseum Amsterdam en samensteller van De late Rembrandt. Hoe kan het dan toch, dat zijn naam niet iedereen bekend in de oren klinkt?

Bijzonder bruikleen: De Engelenvleugels

Ze hangen al ruim drie eeuwen op dezelfde plek: de orgelluiken die Gerard de Lairesse schilderde voor de Amsterdamse Westerkerk. Toch heeft vrijwel niemand ze echt goed kunnen zien, want ze hangen twaalf meter hoog. Zo hoog dat er niet eens goede foto’s van bestaan. Deze orgelluiken, elk groter dan de Nachtwacht, hebben een prominente plek gekregen op de tentoonstelling.

Bekijk hier een samenvatting van het transport: https://youtu.be/1m1clgf9P7k

https://www.rijksmuseumtwenthe.nl/content/771/nl/eindelijk-de-lairesse

 

Posted in: Geen categorie
25 februari 2016

Rijksmuseum Twenthe: tentoonstelling Thomas Gainsborough (1727-1788) van 20 maart t/m 24 juli 2016

Boomachtig landschap met een rustende herder bij een zonnig pad en schapen, ca. 1745-1746, olieverf op doek, 28 x 23 cm, Rijksmuseum Twenthe

Van 20 maart t/m 24 juli 2016: Thomas Gainsborough in rijksmuseum Twenthe

 

Thomas Gainsborough (1727-1788) is een man van de moderne tijd: een modern genie. Hij durft vrijuit gevoelig te zijn en te fantaseren. Hij trekt zich met regelmaat terug in de natuur, weg van het hectische leven in Londen en Bath.

 

Vanaf 20 maart a.s. leert u Gainsborough kennen aan de hand van zijn persoonlijke correspondentie en prachtige schilderijen.

 

Zijn werk is vol van gevoeligheid, van sensibiliteit. Hij breekt met de artistieke conventies en zorgt voor een kanteling in de Engelse schilderkunst: de aanzet tot de romantiek.

 

https://www.rijksmuseumtwenthe.nl/content/950

 

 

 

 

 

Posted in: Geen categorie
22 februari 2016

Transport: hoe verplaats je een sculptuur van een paard van 1500 kg?

Hoe verplaats je een sculptuur van een paard van 1500 kg?

De art handlers van Crown Fine Art transporteren Elisabeth Frink’s ‘Horse’ naar een nieuwe locatie.

 

 

 

Posted in: Geen categorie
21 februari 2016

Design a wig

Wig out! The bizarre game that lets you create mammoth hairdos

Ontwerp via ‘Design a Wig’ (Victoria & Albert Museum) je eigen 18de eeuwse pruik met poeder, zeilschip, veren en al! https://lnkd.in/ddsN3ir

Posted in: Geen categorie